Op zoek naar een accountant?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Accountant zoeken tips: zo vind je een goede accountant

Een accountant zoeken kan overweldigend lijken, zeker als je niet goed weet waar je moet beginnen. Toch is het inschakelen van een goede accountant heel waardevol, dus laat je niet tegenhouden door een lastige zoektocht. Heb je hulp nodig met het vinden van de beste accountant?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende accountants in je mailbox. Vergelijk en kies het beste aanbod!

Een accountant vinden ingewikkeld? Niet met onze praktische tips! Op deze pagina geven we je 6 belangrijke tips en aandachtspunten waarmee het zoeken naar de beste accountant een stuk gemakkelijker wordt. Tot slot vertellen we je ook waar je precies op moet letten bij het vergelijken van offertes!

Wanneer een accountant zoeken?

Het inschakelen van een accountant is niet altijd verplicht, maar kan je onderneming wel ontzettend helpen. Als je net begint als ondernemer en hulp nodig hebt met het opstarten van je bedrijf en je financiële administratie bijvoorbeeld, maar ook wanneer je een grote onderneming hebt: de administratie kost dan zoveel tijd, dat je deze het best uitbesteedt aan een ervaren accountant.

Een accountant vinden is belangrijk wanneer je:

  1. verplicht bent je jaarrekening te laten controleren door een accountant;
  2. start met ondernemen en niet goed weet hoe de regels zijn;
  3. onderneming flink gegroeid is en de administratie ineens complex wordt;
  4. een groot bedrijf hebt met een hoge omzet waarbij de administratie te veel tijd zou kosten.

Ik zoek een accountant: hoe begin ik daarmee? Hieronder vind je handige tips voor het kiezen van het beste accountantskantoor in jouw regio. Heb je hulp nodig met het vinden van een accountant, twijfel dan niet om gratis offertes aan te vragen!

Accountant zoeken tips

Tip 1: vind de beste accountant voor jouw klus

Er zijn heel veel accountants te vinden als je eenmaal gaat zoeken. Er is niet één beste accountant, maar er is waarschijnlijk wel een beste accountant voor jou te vinden. We raden je aan om een accountant te zoeken met ervaring in jouw branche. Een kledingwinkel heeft bijvoorbeeld te maken met hele andere btw-regels en fiscale voordelen dan een apotheek of een dierenarts.

Een accountant zonder ervaring in jouw branche gaat zeker het nodige onderzoek doen, maar omdat dit iets meer tijd kost ben je vaak iets duurder uit. Het is dus makkelijker, sneller en goedkoper als je iemand vindt die al ervaring in jouw sector heeft!

Lees hier meer over de kosten van een accountantsverklaring.


Hulp nodig met het vinden van een accountant?

Vergelijk gratis offertes en vind snel een kantoor bij jou in de buurt!
Gratis offertes vergelijken!


Tip 2: een accountant vinden die goede prijzen rekent

De kosten van een accountant verschillen van €70,- per uur tot wel €300,- per uur. Er zitten grote verschillen in de kosten tussen een AA-accountant en een RA-accountant. Een RA-accountant is duurder omdat deze een langer traject heeft gevolgd. Heb je een hele grote onderneming met een hoge omzet, dan is een RA accountant de beste optie, maar bij kleinere ondernemingen is het goedkoper om een AA-accountant in te schakelen.

In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor specifieke klussen. Zo kost het doen van aangiftes ongeveer €50,- tot €150,-, afhankelijk van hoe complex de situatie is. Toch verdien je dit geld al snel weer terug, omdat een accountant precies weet van welke fiscale voordelen jij gebruik mag maken!

Het uitbesteden van de boekhouding kost ongeveer €60,- tot €180,- en voor en controleverklaring voor de jaarrekening betaal je zo’n €150,- tot €300,-. Vraag gratis offertes aan en vind jouw accountant.

Kosten accountant 2024

Opdracht van accountant Gemiddelde prijs per klus*
Financiële rapportage €40,- tot €300,-
Aangifte belastingen €50,- tot €150,-
Boekhouding €60,- tot €180,-
Jaarstukken €100,- tot €200,-
Financieel advies €100,- tot €250,-
Salaris- en personeelsadministratie €150,- tot €250,-
Controleverklaring €150,- tot €300,-
Jaarrekening €250,- tot €500,-
Financiële administratie €300,- tot €600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per accountantskantoor verschillen. Exacte prijs weten? Vergelijk gratis offertes!

Tip 3: kijk bij het accountant zoeken goed naar de reputatie

Wil je een goede en betrouwbare accountant vinden? Vraag dan eens rond naar de reputatie van dit specifieke kantoor. Misschien hebben collega-ondernemers hele goede of juist minder goede ervaringen of heb je familie die een bepaalde accountant kan aanraden.

Heb je in je omgeving niemand die een aanbeveling kan doen, dan is het altijd een optie om online naar ervaringen en reviews te zoeken. Kijk vooral naar zaken waarbij er problemen zijn ontstaan, en hoe het kantoor deze heeft opgelost. Op die manier krijg je een heel duidelijk beeld van de service die de accountant biedt.

Tip 4: zoek accountant vinden met wie het goed klikt

De belangrijkste tip die we je kunnen geven: ga een accountant zoeken met wie het goed klikt. Een accountant krijgt inzicht in belangrijke gegevens van je bedrijf. Bovendien moet jij erop kunnen vertrouwen dat de expert kundig genoeg is om je waardevolle adviezen te geven, zowel op het gebied van belasting als financieel en je bedrijfsvoering.

De meeste accountants bieden een gratis kennismakingsgesprek. Hierbij leer je elkaar kennen en vraagt de accountant naar je onderneming. Let op hoe hij of zij je vragen beantwoord, of hij niet om het punt heen draait en of hij begrijpbare taal gebruikt. Voel je geen klik of merk je dat je de expert niet helemaal vertrouwt? Twijfel dan niet en ga verder zoeken naar een accountant met wie je wel een goede klik hebt.

Accountant gezocht?

Kies een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Tip 5: boekhouder of accountant zoeken? Het verschil

Vraag jezelf af of je een accountant moet inschakelen of dat een boekhouder voldoende is. Het verschil is dat een accountant vooral een meer controlerende functie heeft. Dit is belangrijk bij middelgrote tot grote bedrijven, omdat de financiële administratie hierbij erg complex is.

Wanneer je een onderneming hebt en vooral op zoek bent naar iemand om je te helpen met je administratie, dan is een boekhouder waarschijnlijk een betere optie: deze voert je administratie uit, doet je aangiften en voert de meer praktische zaken uit. Een groot voordeel van een boekhouder is dat deze ook een stuk goedkoper is!

Tip 6: gratis offertes vergelijken, waarop letten?

Met het vergelijken van offertes vind je eenvoudig accountants in jouw regio. Maar om de beste accountant te vinden, is het wel belangrijk dat je weet waar je met het vergelijken op moet letten. Hieronder geven we je een paar tips:

  • Hoe is de prijs berekend? Vaak is dit een prijs per uur of een prijs per maand of jaar. Een prijs per uur is het prettigst als je af en toe hulp zoekt om even te kunnen sparren. Besteed je grote onderdelen van je administratie uit, dan is een vast tarief per maand of jaar een betere optie.
  • Locatie: waar zit het accountantskantoor? Als je veel persoonlijk afspreekt, dan is het slim om te kiezen voor een kantoor in je eigen regio. Je bespaart jezelf waardevolle reistijd en reiskosten!
  • Hoe verloopt de communicatie: sommige accountants willen graag persoonlijk afspreken, terwijl andere expert eigenlijk uitsluitend per e-mail of telefoon communiceren. Vraag jezelf af wat jij fijn vindt en zoek naar een kantoor dat op deze manier communiceert.

Accountant zoeken tips

Accountants zoeken en vergelijken? Vraag gratis offertes aan van erkende accountants!

Heb je hulp nodig met het vinden van een geschikte accountant? Met onze gratis offerteservice vind je snel en eenvoudig een zzp accountant of een groot accountantskantoor bij jou in de buurt. Met de hulp van een accountant til jij je onderneming naar een hoger niveau en houd je bovendien meer tijd over voor je eigen bedrijf.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geef aan naar wat voor soort accountant je op zoek bent en waar je hulp bij nodig hebt. Zo weet je zeker dat je de offertes ontvangt van accountantskantoren die wat voor jou kunnen betekenen! Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo het kantoor met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs!


Gratis offertes vergelijken