Besparen op de kosten van een accountant?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Kosten accountant

Wil je een accountant inhuren en ben je benieuwd naar de kosten? De tarieven kunnen per accountant enorm verschillen. Per uur variëren de prijzen tussen de €60,- tot €75,- tot wel €150,- tot €200,- per uur. Wil je de exacte kosten weten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk offertes toegestuurd van accountantskantoren in je regio. Vergelijk en kies voor het beste aanbod!

Op deze pagina vind je alle informatie over de kosten van een accountant. Je leest over de verschillende tarieven en de factoren die deze kosten beïnvloeden. Ook lees je meer over het verschil in prijs tussen een boekhouder of accountant én vind je hele handige bespaartips!

kosten accountant

Wat kost een accountant?

Wat kost een accountant per uur? De kosten van een accountant beginnen rond de €60,- tot €75,- per uur. Hierbij gaat het om een beginnend, goedkope accountant en relatief eenvoudige klussen. Hoe ingewikkelder en complexer de situatie, des te hoger de tarieven. De kosten van een zeer ervaren accountant en voor relatief complexe klussen lopen op tot gemiddeld €150,- tot €200,- per uur.

Bij een onderneming is het ook mogelijk om een abonnement of contract af te sluiten. Je betaalt dan niet per uur, maar per maand of zelfs per jaar. Dat is in veel gevallen goedkoper als je de volledige administratie uit handen geeft.

Accountant inschakelen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar op de kosten!

Tarieven accountant 2024

Gemiddelde prijzen

€60,- tot €200,- per uur

Laag tarief
€60,- tot €75,- per uur

Beginnend accountant
Eenvoudige klussen

Hoog tarief
€150,- tot €200,- per uur

Zeer ervaren accountant
Complexe klussen

Start gratis offerteaanvraag

Accountant kosten per maand

Benieuwd wat de kosten zijn voor een accountant per maand? Steeds meer bedrijven bieden pakketten per maand aan. De kosten liggen in dat geval rond de €50,- tot €120,- per maand, afhankelijk van de specifieke taken die zij uitvoeren. Besteedt je dus meerdere uren werk uit per maand, dan is het slim om te kiezen voor een maandpakket.

Let op: zit het opstellen en deponeren van de jaarrekening ook tussen de werkzaamheden van de accountant? Dan komen de kosten voor de jaarrekening hier overheen, houd rekening met extra kosten van gemiddeld €500,- tot €600,- per jaar.

Boekhouder of accountant: wat is het verschil in kosten?

Voor je financiële administratie is het mogelijk om een accountant of een boekhouder in te schakelen. Wat is precies het verschil in kosten?

Een boekhouder is goedkoper dan een accountant. Dat komt vooral doordat boekhouder geen beschermd beroep is. Iedereen mag zichzelf zomaar een boekhouder noemen en hoeft hiervoor geen specifieke opleiding te volgen. Een accountant heeft in ieder geval een economische studie in accountancy afgerond. Een RA-accountant heeft zelfs een universitaire studie afgerond.

Voor eenvoudige zaken zoals de aangifte van een eenmanszaak of zzp’er is het mogelijk om een boekhouder in te schakelen. Gaat het om complexere zaken, zoals onder meer de administratie van een BV of VOF, dan raden we aan te kiezen voor een accountant.

tarieven accountant

Accountant inschakelen: kosten per werkzaamheden

De kosten van een accountant hangen samen met de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren. Voor de aangifte van de omzetbelasting betaal je gemiddeld vanaf €45,- per aangiftetijdvak. Hoe complete jouw eigen administratie, des te sneller en goedkoper de btw-aangifte is.

Voor een wijziging van de omzetbelasting door middel van een suppletie moet je rekening houden met kosten vanaf €50,- per jaar.

Voor de aangifte van de inkomstenbelasting betaal je gemiddeld €190,- tot €250,- per aangifte en voor de vennootschapsbelasting betaal je vanaf €190,- per bv. Wil je een accountant inhuren voor het opstellen van een jaarrekening, dan liggen de kosten hiervoor rond de €500,- tot €600,- per jaar.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten 2024*
Aangifte omzetbelasting Vanaf €45,- per aangiftetijdvak
Suppletie omzetbelasting Vanaf €50,- per jaar
Aangifte inkomstenbelasting Vanaf €190,- tot €250,-
Aangifte vennootschapsbelasting Vanaf €190,- per bv
Aangifte dividendbelasting Vanaf €55,-
Aangifte loonbelasting Vanaf €15,- per medewerker per maand
Accountantsverklaring €1.000,- tot €2.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per accountant kunnen verschillen. Exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan!

Besparen op de kosten van een accountant?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken

Kosten accountant voor zzp

Als zzp’er kun je de hulp van een accountant of boekhouder goed gebruiken bij je financiële administratie. Zeker als je net begint, en niet goed weet welke administratie je allemaal bij moet houden.

Wat zijn de kosten van een accountant bij het zzp?

De administratie van eenmanszaken een zzp’ers zijn relatief eenvoudig. Hierdoor zijn de kosten zo laag mogelijk. De prijs hangt wel af van het werk dat je zelf doet.

  • Zzp’ers die veel administratie zelf uitvoeren betalen gemiddeld €50,-.
  • Zzp’ers die een groot deel van de administratie uitbesteedt betaalt gemiddeld €80,-.
  • Zzp’ers die de volledige administratie uitbesteden betalen gemiddeld €120,-.

Kosten accountant voor bv

Bij een bv worden er meer eisen gesteld aan de administratie, waardoor dit meer tijd en energie kost. Hierdoor liggen de kosten voor een accountant voor een bv een stuk hoger! Gemiddeld kun je rekening houden met €100,- tot €500,- per maand, afhankelijk van de specifieke taken.

Let op: hier zit het opstellen van de jaarrekening nog niet bij in. De kosten daarvoor liggen tussen de €500,- tot 600,- per jaar. Deze kosten komen dus nog over het maandbedrag heen!

Zijn de accountantskosten aftrekbaar?

De kosten voor een accountant kun je zien als bedrijfskosten. Hierdoor zijn ze fiscaal gewoon aftrekbaar! Dit houdt in dat je de gemaakte kosten mag aftrekken van je winst. Hierdoor wordt de belasting berekend over een kleiner bedrag, waardoor je minder hoeft af te dragen.

Meer weten over deze aftrekbare kosten? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een accountant bij jou uit de buurt!

Handige bespaartips!

Hieronder geven we je praktische tips om te besparen op de kosten van een accountant. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

  • Tip 1. Help zelf mee. Door zelf een deel van de administratie te voeren, kun je besparen op de kosten en krijg je toch persoonlijk advies van een expert.
  • Tip 2. Houd je administratie goed op orde. Door zelf je administratie goed bij te houden, bespaar jij je accountant veel tijd en energie. Hierdoor is hij of zij sneller klaar, en bespaar je op het uurtarief!
  • Tip 3. Vraag hulp bij de opzet. Schakel hulp in voor de opzet van je administratie en boekhouding zodat je weet dat alle verplichte onderdelen aanwezig zijn, en voer je administratie daarna zelf om te besparen op de kosten.
  • Tip 4. Kies een lokale accountant. Zo bespaar je zowel reistijd als benzinekosten als je regelmatig langskomt voor overleg.
  • Tip 5. Vergelijk gratis offertes. Elke accountant hanteert zijn of haar eigen tarief. Door de prijzen te vergelijken bespaar je gemakkelijk tot wel 40%!

kosten accountants

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Wil je een accountant inhuren en besparen op de kosten? Dat kan! Met de hulp van een accountant bespaar je veel tijd en kun jij je omzet vergroten. Bovendien hoeft het inhuren van een accountant niet duur te zijn, als je kiest voor het goedkoopste kantoor in jouw regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk meerdere offertes van accountantskantoren in jouw regio, maximaal 5! Vergelijk de prijzen en kies het kantoor met het beste aanbod. Zo bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs. De aanvraag is bovendien gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.


Gratis offertes vergelijken