Wat kost een accountantsverklaring?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Accountantsverklaring: kosten en informatie

Grote bedrijven zijn verplicht hun jaarrekening te deponeren met een accountantsverklaring. Dit houdt in dat een accountant de jaarrekening heeft gecontroleerd en dat je jaarrekening op de juiste manier is opgebouwd. Een boekhouder kan je deze verklaring niet geven: dat moet een accountant doen. Op zoek naar een kantoor bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de offertes van verschillende accountants in jouw regio! Vergelijk en kies de accountant met het beste aanbod!

Op deze pagina vertellen we je wat een accountantsverklaring is, en wat een accountantsverklaring kost. Je leest over de verschillende soorten accountantsverklaringen, wanneer deze verplicht is en welke jij nodig hebt!

Wat is een accountantsverklaring?

Een accountantsverklaring is een verklaring dat een accountant naar jouw jaarrekening heeft gekeken, en dat deze aan de wettelijke eisen voldoet. Dit is voor sommige bedrijven verplicht als zij hun jaarrekening deponeren.

De accountantsverklaring wordt alleen uitgegeven door een RA-accountant of een gecertificeerde AA-accountant. Naast een standaard accountantsverklaring is het ook mogelijk om een beoordelingsverklaring, controleverklaring of samenstellingsverklaring aan te vragen. Maar wanneer een accountantsverklaring verplicht is, zijn deze andere verklaringen niet voldoende.

De financiële administratie van je onderneming kost nu eenmaal veel tijd. Naarmate je bedrijf groeit, groeit ook de administratie en de gegevens die je bijhoudt. Bij grote bedrijven wil de KvK dat de jaarrekening daarom gecontroleerd wordt, of deze voldoet aan alle eisen. Met een verklaring voorkom je dus problemen met de belastingdienst.

accountantsverklaring kosten

Wat kost een accountantsverklaring?

De kosten van een accountsverklaring liggen gemiddeld tussen de €1.000,- tot €2.500,-. Het is goed om te weten dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het type accountantsverklaring speelt een rol, de rechtsvorm van je onderneming en de omvang van de werkzaamheden die de accountant moet uitvoeren voor deze controle. Aan een samenstelling- of beoordelingsverklaring worden minder eisen gesteld, en daarom zijn deze een stuk goedkoper.

Wil je dus zeker weten wat jouw verklaring gaat kosten, twijfel dan niet om snel gratis offertes aan te vragen.

Lees meer over de kosten van een accountant.

Accountantsverklaring kosten in 2024

Accountantsverklaring €1.000,- tot €2.500,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs die verschilt per kantoor. Voor exacte kosten van een accountantsverklaring, vraag gratis offertes aan!


Besparen op de kosten van een accountantsverklaring?

Vergelijk gratis offertes en kies het accountantskantoor met het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken!


Welke soorten accountantsverklaringen zijn er en wat kosten ze?

Naast een standaard accountsverklaring, is het ook mogelijk om een samenstellingsverklaring, controleverklaring of beoordelingsverklaring aan te vragen. Elke verklaring heeft een eigen doel: weet jij welk type verklaring je nodig hebt?

Hieronder leggen we uit wat de verschillende verklaringen zijn en welke jij nodig hebt. Twijfel je nog? Vraag dan een persoonlijk advies: vraag snel gratis offertes aan en vind een accountantskantoor in je eigen regio!

Samenstellingsverklaring

Met een samenstellingsverklaring verklaart je accountant dat hij of zij de jaarrekening heeft opgesteld op basis van de gegevens die jij hebt overhandigd. Met een samenstellingsverklaring wordt dus verklaart dat de jaarrekening voldoet aan alle wettelijke eisen, maar dat de gegevens die zijn aangeleverd niet zijn gecontroleerd.

Een samenstelling is niet voldoende wanneer je controleplichtig bent. Wel geeft een samenstellingsverklaring meer geloofwaardigheid voor derde partijen, zoals hypotheekverstrekkers of investeerders. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om toch een samenstellingsverklaring aan te vragen.

Beoordelingsverklaring

Met een beoordelingsverklaring is er juist duidelijkheid over de betrouwbaarheid van de financiële gegevens van het bedrijf. De accountant geeft hiermee aan dat de accountant (beperkt) onderzoek heeft gedaan. Dit doet hij of zij door middel van het verzamelen van gegevens, het stellen van belangrijke vragen en uiteindelijk het uitvoeren van de cijferbeoordelingen. Deze verklaring is interessant voor aandeelhouders, kredietverstrekkers en ook zeker voor de ondernemers en bestuurders.

Controleverklaring

De controle verklaring houdt in dat een accountant er alles aan gedaan heeft om ervoor te zorgen dat de verstrekte financiële informatie voldoet aan alle wettelijke eisen. Dit geeft dus aan dat de rapportage overeenkomt met de werkelijkheid. Deze verklaring is er voor alle ondernemers en bestuurders die graag meer vertrouwen willen in de financiële gezondheid van de onderneming.

Deze verklaring kan alleen opgesteld worden door een RA-accountant of een AA-accountant die hiervoor een speciale controle vergunning heeft gekregen.

Wanneer is een accountantsverklaring verplicht?

Wanneer is een accountantsverklaring verplicht? Alleen middelgrote en grote rechtspersonen zijn verplicht om een accountantsverklaring toe te voegen, maar alleen als ze voldoen aan minimaal twee van de volgende drie voorwaarden:

  1. Het balanstotaal is groter dan of gelijk aan €4,4 miljoen.
  2. De netto-omzet is groter dan of gelijk aan €8,8 miljoen.
  3. Er zijn gemiddeld 50 of meer werknemers werkzaam.

De meeste bedrijven voldoen niet aan deze voorwaarden en zijn daarom niet controleplichtig.

accountantsverklaring kosten

Moet ik de accountantsverklaring kosten zelf betalen?

Wanneer je een accountantsverklaring nodig hebt, dan zijn de kosten hiervan voor jouzelf. Jij betaalt dus de kosten van de accountantsverklaring. Maar als ondernemer zijn de accountantskosten wel een aftrekpost bij de belastingdienst! Je kunt de kosten dus aftrekken.

Hoe kan ik een accountantsverklaring herkennen?

Kun je een gewaarmerkte accountantsverklaring herkennen? De accountant legt al zijn of haar bevindingen vast in de verklaring. Hiervan wordt vervolgens verslag uitgebracht bij het bestuur van de BV. Eventueel wordt hierin ook aangegeven aan welke wettelijke eisen de verklaring nog niet voldoet. De verklaring is bovendien ondertekent door een RA-accountant bij een NBA-kantoor.

Hoe moet ik een accountantsverklaring aanvragen?

Wil je een accountantsverklaring aanvragen? Ga dan op zoek naar een accountant die is aangesloten bij de NBA: alleen deze mag je verklaring opstellen en de jaarrekening controleren (als je controleplichtig bent). Dit doe je eenvoudig via onze gratis offerteservice! Vraag deze om een accountantsverklaring op te stellen en hij of zij geeft aan welke gegevens jij hiervoor moet overhandigen.

Accountantsverklaring voorbeeld en geschatte kosten

Ben je benieuwd wat een accountantsverklaring gaat kosten? Hieronder geven we je een paar handige prijsvoorbeelden:

Voorbeeld 1: Samenstellingsverklaring
Bedrijfsvorm: stichting
Omzet: €800.000,-
Taken: Opstellen jaarrekening en samenstellingsverklaring
Aantal mutaties per maand: 50
Geschatte kosten: €2.000,-
Voorbeeld 2: Beoordelingsverklaring
Bedrijfsvorm: VOF
Omzet: €125.000,-
Taken: Opstellen beoordelingsverklaring
Aantal mutaties per maand: 30
Geschatte kosten: €1.750,-

Accountantsverklaring aanvragen?

Vind snel een accountant in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Voorbeeld 3: Controleverklaring
Bedrijfsvorm: BV
Omzet: €18 miljoen
Taken: Uitvoeren van de audit
Aantal mutaties per maand: 500
Geschatte kosten: €20.000,-

Accountantsverklaring aanvragen

Accountantsverklaring aanvragen? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij een accountantsverklaring nodig voor jouw jaarrekening? Of zoek je een accountant voor een controleverklaring? Ook als je niet verplicht bent een jaarrekening te laten controleren of deponeren, is het nog steeds een goed idee om een jaarrekening op te stellen, hiermee krijg je een duidelijk beeld van de financiële gezondheid van je onderneming.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geef op het formulier aan welk soort verklaring jij denkt nodig te hebben en je ontvangt zo snel mogelijk tot 5 offertes op maat! Vergelijk de offertes en kies zo het kantoor met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend!


Gratis offertes vergelijken