Registeraccountant inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Wat is een registeraccountant?

Als je hulp nodig hebt bij je administratie, kun je een accountant inschakelen. Je hebt de keuze tussen verschillende soorten accountants, waaronder een registeraccountant. Deze is universitair opgeleid, waardoor je verzekerd bent van een kundig en ervaren accountant. Benieuwd wat dit kost?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod: zo bespaar je tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je meer over het werk van een registeraccountant: je leest wat een RA-accountant is, hoe deze is opgeleid en wanneer je er één nodig hebt. Ook vertellen we je hoe je op de kosten bespaart!

wat is een registeraccountant

Registeraccountant: de werkzaamheden

Een registeraccountant is universitair opgeleid. RA is een beschermde titel, en mag alleen gedragen worden als de accountant staat ingeschreven in het NBA register.

Een registeraccountant houdt zich vooral bezig met de controle en advisering rondom alle financiële processen in een organisatie. Deze persoon is de eindverantwoordelijke in de verantwoording van de jaarcijfers. Hierbij zijn de accountants gebonden aan strenge wet- en regelgeving. Zo controleren RA-accountants de jaarrekening en stellen zij de managementletter op aan de hand van de jaarrekening.

Dit zijn de belangrijkste werkzaamheden van een registeraccountant:

  • Het opzetten van een controle -aanpak
  • Samenstellen van een controleteam
  • Cijfers beoordelen en analyseren
  • Opstellen van cijferverantwoordingen
  • Het uitvoeren van interim-, eindejaars- en subsidiecontroles
  • Verantwoordelijk voor de kwaliteit van controledossiers
  • Opstellen eindrapportages

Lees hier meer over de kosten van een accountantsverklaring en het vinden van een accountant.

Welke opleiding heeft een registeraccount gevolgd?

Accountant is een beschermd beroep, dat betekent dat iemand zichzelf alleen een accountant mag noemen als hij of zij een opleiding in accountancy gevolgd heeft. Hierin zijn verschillende opleidingen.

Welke opleiding heeft een registeraccountant gevolgd?

Hij of zij heeft een universitaire studie gevolgd van tenminste 11 jaar. Dit bestaat uit een bachelor of science opleiding accountancy, gevolgd door een master in accountancy. Een registeraccountant heeft daarna nog een post-masteropleiding RA gevolgd, waarbij de laatste drie jaar bestaan uit een praktijkdeel.

Accountant inschakelen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een accountant bij jou uit de buurt!

Besparen op de kosten van een registeraccountant?

Vind een goedkope RA-accountant in jouw regio en bespaar tot 40%!

Wat is het uurtarief van een registeraccountant?

Door het hoge opleidingsniveau en de grote verantwoordelijkheden van een registeraccountant, ligt het uurtarief relatief hoog. Houd rekening met gemiddeld €95,- tot €200,- per uur, afhankelijk van de ervaring.

Dit is duurder dan een assistent accountant of boekhouder, daarvoor liggen de tarieven tussen de €50,- tot €90,- per uur.

Lees op deze pagina meer over kosten accountant.

Aan welke wettelijke eisen moet een registeraccountant voldoen?

Een accountant RA moet bij zijn of haar werkzaamheden voldoen aan wettelijke eisen. Ook worden er vanuit het NBA-register eisen gesteld aan de accountants, en moeten zij voldoen aan een gedragscode.

Er geldt een uitzondering voor een ‘accountant in business’. Dit is een accountant die werkzaam is in een niet-accountantsfunctie. Aan een accountant in business worden minder eisen gesteld. Wil je weten wat deze wettelijke eisen zijn? Lees dan verder op overheid.nl

registeraccountant

Wat is het verschil tussen een boekhouder en registeraccountant?

Ik heb hulp nodig bij mijn boekhouding: schakel ik dan een accountant of een boekhouder in? En wat is nu eigenlijk het verschil? Er zit vooral qua opleiding een groot verschil tussen boekhouders en registeraccountants. Hieronder gaan we dieper in op de verschillen.

Ben jij op zoek naar een registeraccountant? Vraag dan snel gratis offertes aan en vind een kantoor in jouw regio!

RA accountant titel

Allereerst zit er een groot verschil tussen de titel van een RA accountant en die van een boekhouder. Een RA accountant is namelijk een beschermde titel, wat inhoudt dat alleen mensen die een specifieke opleiding hebben afgerond, deze titel mogen dragen.

Dat is heel anders bij boekhouders. Een boekhouder is namelijk geen beschermd beroep. Je hoeft niet eens een specifieke opleiding te volgen om jezelf een boekhouder te kunnen noemen. Boekhouders kunnen hun kennis dus ook vooral door persoonlijke interesse en ervaringen opdoen in plaats van op school.

Vakbekwaamheidseisen en educatie

Een registeraccountant heeft niet alleen een opleiding in accountancy afgerond, maar is ook nog eens verplicht om zijn vakbekwaamheid op niveau te houden. Dat betekent dat registeraccountants jaarlijks specifieke geaccrediteerde cursussen volgt, met een minimale duur van 60 uur.

Deze ‘permanente educatie’ is wettelijk verplicht voor alle registeraccountants. Zij worden bovendien getoetst op kwaliteit door de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants)

Boekhouders hebben deze plicht niet, en bepalen zelf of zij zich bij laten scholen.

Verzekering en tuchtrecht

Een accountantskantoor is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dat komt omdat accountants veel verantwoordelijkheden dragen. Bij eventueel gemaakte fouten is het belangrijk dat hun klanten niet met lege handen komen te staan.

Boekhouders hebben deze plicht niet en hoeven daarom niet per se een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Mocht de boekhouder onverhoopt toch fouten maken in je administratie, dan ben je hiervoor ook zelf verantwoordelijk en krijg je geen vergoeding.

Kwaliteitstoetsing van de NBA

Naast dat accountants bezig zijn met ‘permanente educatie’ om hun vakbekwaamheid op peil te houden, worden ze ook regelmatig getoetst door de NBA. Zij controleren of het werk op het juiste niveau is uitgevoerd. Zo niet, dan volgen er maatregelen.

Registeraccountant nodig?

Vergelijk gratis meerdere offertes en kies de vakman met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken

AA accountant en registeraccountant: is dat hetzelfde?

Accountants zijn onder te verdelen in twee categorieën:

  • AA-accountant: deze heeft een hbo-opleiding gevolgd in accountancy en werkt voornamelijk voor midden- en kleinbedrijven. AA-accountants adviseren hierdoor voornamelijk op administratief, financieel, bedrijfseconomisch en fiscaal gebied. Een AA-accountant is vaak iets goedkoper dan een RA-accountant.
  • RA-accountant: deze heeft een universitaire opleiding gevolgd en draagt de verantwoordelijkheid over veel financiële processen in grotere organisaties. Het uurtarief van een RA-accountant ligt daardoor hoger.

Op zoek naar een registeraccountant? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een accountant bij jou uit de buurt!

RA accountant

Besparen op een registeraccountant: gratis offertes vergelijken!

Op zoek naar een RA-accountant in jouw regio? Met de hulp van een register accountant weet je zeker dat je goed geholpen wordt, en dat je administratie voldoet aan alle eisen. Zo bespaar je bovendien tijd en energie, die jij in leukere werkzaamheden kunt stoppen. Benieuwd naar de kosten?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere prijsopgaven van experts in je regio. Vergelijk de kosten en kies voor het kantoor met het beste aanbod! Op die manier bespaar je tot wel 40% op de kostprijs. De aanvraag is gratis en bovendien helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!


Gratis offertes vergelijken